Denne artikel er forfattet af Norges Kristne råd og først bragt den. 28. oktober på norgeskristnerad.no
For nyligt blev den fjerde Lausanne-kongres for den globale kristne missionsopgave afholdt i Seoul fra 22. til 28. september 2024, med over 5000 deltagere fra 203 nationer. Kongressen markerede 50-årsjubileet for Lausanne-bevægelsen, som samlede kristne for at styrke fællesskabet og indsatsen for at fuldføre missionsopgaven.
Mest repræsentative kristne samling i historien
Med over 5000 deltagere fra 203 nationer blev den fjerde Lausanne-kongres den hidtil mest besøgte kristne begivenhed i historien med hensyn til antallet af repræsenterede nationer. Denne kongres markerede også 50-årsjubileet for Lausanne-bevægelsen, som startede i 1974 under ledelse af Billy Graham, og som fungerer som en vigtig platform til at tage fat på globale udfordringer relateret til missionsarbejde og som katalysator for at udfordre folk til tjeneste for netop denne opgave.

Fokus på enhed og den globale kirke
Kongressens tema var ” Lad os sammen som kirke forkynde og synliggøre Jesus Kristus “, hvilket understregede vigtigheden af sammenhold og vidnesbyrd fra den globale kirke. Kongressen samlede en bred vifte af stemmer for at diskutere aktuelle emner relateret til evangelisering, globale udfordringer som fattigdom, klimaudledninger, forfølgelse af kristne og digital teknologis indvirkning på missionsarbejde.
Lige før åbningsceremonien for den fjerde Lausanne-kongres – blev Seoul-erklæringen offentliggjort. Hver gang Lausanne-kongressen har mødtes, er der udstedt et dokument: Lausanne-pagten i 1974, Manila-manifestet i 1989 og Cape Town Commitment i 2010.
Seoul-erklæringen bygger på arbejdet i disse tidligere dokumenter og adresserer adskillige udfordringer, som kirken står over for i dag. Forordet understreger klart behovet for en acceleration i evangeliseringshastigheden og opfordrer kirken til at “nære tro og discipelskab” blandt troende ved at reagere bibelsk på “sociale værdier og fordrejninger af evangeliet, som truer med at underminere kristen tro og svække kirkens enhed og fællesskab.”
Dokumentet på over 13.000 ord og 97 punkter formidler budskabet fra denne kongres: Lad os sammen som kirke prædike og gøre Jesus Kristus synlig. Udtalelsen er værd at læse i sin helhed, men her er nogle højdepunkter.
Seoul-erklæringen er et teologisk manifest med 97 punkter, der omhandler forskellige emner som discipelskab, uopnåede mennesker og brugen af teknologi i mission.

Hovedpunkterne i Seoul-erklæringen
Her følger et simpelt resumé af Seoul-erklæringen :
- Fornyet forpligtelse til evangeliet
Seoul-erklæringen begynder med at genfortælle evangeliet i en historisk ramme, fra skabelsen, hvor Gud velsigner menneskeheden, til menneskehedens fald, Israels historie og Jesu fødsel. Gennem Jesu liv ser vi Guds magt over det onde, og på korset dør Jesus som vores stedfortræder, tager straffen for vores synder og befrier os fra syndens slaveri.
Erklæringen fortsætter med en bekræftelse af Jesu opstandelse, ophøjelse og Helligåndens udgydelse over Guds folk, som nu lever i forventning om Kristi genkomst.
- Skriftfortolkning
Erklæringen understreger, at Bibelen er Guds ufejlbarlige og autoritative Ord, med evangeliet i centrum og til kirkens opbyggelse. Erklæringen sætter også fokus på behovet for bibellæsning, der tager højde for historiske og kulturelle sammenhænge, oplyst af Helligånden og styret af kirkens fortolkningstraditioner. - Kirkens vidnesbyrd
Seoul-erklæringen understreger kirkens rolle i at bringe Kristus til nationerne. Den adresserer udfordringer, der har ført til forvirring blandt troende og en tendens til at trække sig ud af den institutionelle kirke. Erklæringen opfordrer kirken til ydmyghed og udholdenhed gennem vanskeligheder. - Mennesket: Skabt og fornyet i Guds billede
Dokumentet berører aktuelle emner som identitet og menneskelig værdighed. Den understreger menneskets skabelse som mand og kvinde i Guds billede og etablerer ægteskabet som en livslang pagt mellem én mand og én kvinde. - Discipelskab: Kald til hellighed og mission
Erklæringen understreger vigtigheden af integritet i kristen ledelse og opfordrer ledere til at være i fællesskab med lokale menigheder og leve i overensstemmelse med evangeliets budskab. - Om krig og fred
Seoul-erklæringen opfordrer kristne til at være fredsstiftere og stå sammen for at støtte de udsatte i krigszoner, og fordømmer forbindelsen mellem kirke og stat i nationalistiske sammenhænge. - Forvaltning af teknologi
Afslutningsvis opfordrer dokumentet kristne til at bruge teknologi på en måde, der fremmer menneskelig værdighed og blomstring, og til at se på fremtiden i de nye himle og den nye jord.
Der er meget mere at udforske i erklæringen, men dette giver et indblik i dens centrale budskab.
Vigtige fokusområder
Seoul-erklæringens pointer var også med til at give temaet for de forskellige dage på kongressen, som især understregede vigtigheden af at udbrede evangeliet i en digital verden. Den fremhævede unge ledere og kristne fra forskellige sektorer, herunder erhvervslivet, og afspejlede et skift i retning af en mere holistisk tilgang til mission, hvor tro ikke kun ses som en personlig overbevisning, men også som noget, der skal præge hele samfundet og arbejdslivet. Der var også afsat særskilte dage med fokus på forfulgte kristne, det at være kristen i arbejdslivet og missionshistorie. En række kendte og ukendte talere fra hele verden gav deres perspektiver på de forskellige temaer gennem dagene ved de tre plenarmøder, der blev afholdt hver dag, to om morgenen og en om aftenen.

Kvinder i ledelse og mangfoldighed
Kongressen var også et symbol på fremskridt i forhold til ligestilling i kristne sammenhænge. Flere mediekommentatorer bemærkede det høje antal kvinder på scenen under de forskellige sessioner. Aldrig før har så mange kvinder haft ledende roller under en kongres i Lausanne, hvilket understreger et stærkt engagement i ligestilling og inklusion i bevægelsen. Herunder kan du se billeder af nogle af dem, der bidrog stort gennem kongressen.



Norsk deltagelse og perspektiver
Norske kristne ledere deltog aktivt i kongressen, og mange, herunder biskop Stein Reinertsen, har understreget Lausanne-bevægelsens betydning for kirkelivet i Norge. Reinertsen understregede, hvordan Lausanne har inspireret til øget samarbejde mellem forskellige kristne traditioner i Norge, samt en fornyet indsats for mission både nationalt og globalt. Flere af de andre delegerede gav udtryk for, at dette havde beriget deres trosliv, fornyet engagement i mission og sammenhold blandt kristne, men også at det havde været meget frugtbart for de organisationer, de repræsenterede gennem fornyede netværk og konstruktive forbindelser til arbejdet.
Fra Norge var der omkring 45 fysisk til stede i Seoul. Disse var fra 33 forskellige organisationer, sammenhænge og trosretninger. Af Norges Kristne Råds medlemskirker var det Missionskirken, Frikirken og Den norske kirke, der var repræsenteret i Seoul, og samtidig var både DIGNI, Bibelselskabet og Mellemkirkelig Råd repræsenteret af vores samarbejdspartner. organisationer. NORME var ansvarlig for sekretariatsfunktionen for den norske delegation og gjorde et solidt stykke arbejde med at samle det norske hold gennem kongressen.
Lemma Desta og Gjermund Øystese deltog også fra Norges Kristne Råds sekretariat. Lemma førte bøn fra hovedscenen på én dag, mens Gjermund ledede holdet af fotografer, der dokumenterede hele kongressen på vegne af Lausanne.
Unge ledere og digitale platforme
Et andet vigtigt aspekt, der blev fremhævet under kongressen, var behovet for at involvere den næste generation af kristne ledere. Især i en digital tidsalder, hvor teknologi og sociale medier spiller en vigtig rolle, blev der lagt stor vægt på, hvordan evangeliet kan forkyndes på nye og kreative måder til nye generationer. Dette udfordrede kirkerne til at gentænke, hvordan de når ud til yngre generationer. Her har Ole-Magnus Olafsrud fra Norge gjort et stort arbejde for Lausanne-bevægelsen i mange år, hvor han utrætteligt har arbejdet på at skaffe mentorer til unge ledere verden over gennem sit “Barnabas-arbejde” i Lausanne.
Evangeliseringens fremtid
Lausanne-kongressen i Seoul var ikke kun en fejring af, hvad Gud har gjort gennem bevægelsen, men også en klar påmindelse om de mange udfordringer, der ligger forude. Med sit fokus på digital evangelisering, øget lighed og støtte til unge ledere markerer Lausanne en ny æra for global mission og samarbejde. Det er ikke altid lykkedes Lausanne at forbinde unge ledere, men kongressen i Seoul kan tyde på, at det har ændret sig radikalt.
Denne kongres fortsætter med at forme den globale kirkes tilgang til at opfylde Jesu missionsopgave, og deltagerne forlod kongressen med en fornyet forpligtelse til enhed, evangelisering og tackling af nutidens globale udfordringer.
