Prinsesse og biskop ude at flyve

Af Svend Løbner, freelancejournalist; MAF  | 

Prinsesse Marie og biskop Peter Skov Jakobsen fløj med MAF, da Folkekirkens Nødhjælp skulle tilse deres projekter i Uganda. MAF’s værdier er de samme som vores, og sikkerheden er i top, fortæller generalsekretær Birgitte Qvist Sørensen.

– Vi bruger altid MAF, når vi skal ud at besøge vores forskellige kontorer rundt om i landene – især i Kenya og Uganda.

Det fortæller generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist Sørensen.

Selv om der er nationale flyselskaber, der kan flyve til nogenlunde samme pris, foretrækker hun og hendes medarbejdere altid Mission Aviation Fellowship (MAF), når de skal besøge de tre kontorer i Kenya og de fire i Uganda. Hun forklarer hvorfor:

– Dels fordi I er sikre, men også fordi vi synes, at I har et godt formål.

Tog sig godt af prinsesse

Sidst Birgitte Qvist Sørensen fløj med MAF var lige før Coronapandemien, og her havde hun Prinsesse Marie med til Uganda.

– Der var fotografer og journalister med, og det kan godt blive meget presset. Men her var MAF-piloterne virkelig gode til at sikre, at prinsessen kom ind at sidde ordentligt. Hun sad oppe ved piloten og fik forklaret, hvad der skulle ske.

– Piloten var virkelig god og inddragende og inkluderende, smiler generalsekretæren.

MAF flyver ud til isolerede områder, som ellers kun nås til fods eller ad hullede veje og farlige passager. MAF flyver for 1.400 missions- og hjælpeorganisationer i 27 lande med en flåde på 126 fly. Faktisk letter eller lander der et MAF-fly hvert 5. minut.

Inspireret af Den barmhjertige samaritaner

– Vi er en trosbaseret organisation ligesom MAF. Og så deler vi det med at nå ud til de allerfattigste mennesker i egne, hvor ikke ret mange andre hjælpeorganisationer er, fortæller Birgitte Qvist Sørensen.

Både MAF og Folkekirkens Nødhjælp henter inspiration fra lignelsen om Den Barmhjertige Samaritaner.

– Lignelsens pointe er, at man stopper op, når der er brug for hjælp, og det gør MAF. Man går ikke forbi. Og så kan jeg godt lide jeres piloter. De er sindssygt dygtige – og supersøde. Og de er altid villige til at dele deres historier.

Tog sig godt af prinsesse Marie

Hvad betyder det, at piloterne taler samme værdimæssige sprog?

– Både MAF-folkene og vi har en indgroet respekt for næsten. Dér mødes vi. Vi har stor respekt for de mennesker, vi møder, og vi taler respektfuldt med dem.

Men der var også et element, som ikke alle er lige fortrolige med, fortæller Birgitte Qvist Sørensen:

– Når man flyver sammen med folk, der ikke kender MAF, så kan de blive helt bekymrede over, at de beder en bøn, hver gang de skal flyve. Så plejer jeg at sige: “Det gør de, fordi det giver god vind på flyveturen, men det er også det, der er vores fællesskab.” For mig er det utroligt beroligende og rart, men for andre kan det være: “Hvad? Skal der en bøn til?”

Sikker flyvetur med biskop

Ved en flyvning tilbage i 2016 havde Birgitte Qvist Sørensen Københavns biskop Peter Skov Jakobsen med til Uganda:

– Han var nyvalgt rådsformand, altså formand for vores øverste organ. Derfor ville vi gerne tage ham ud og møde vores kirkelige partnere og se det arbejde, vi laver.

Har du indtryk af, hvordan han oplevede det?

– Han syntes jo, at det var helt fantastisk. Med MAF er sikkerheden simpelthen så høj, at man ikke behøver at være bekymret. Især når man har gæster med.

– Det kan berolige, at man ikke flyver med et eller andet usikkert lokalt selskab. MAF har jo bare styr på det, det er gode fly og det kører godt. Jeg er vild med MAF!

Del dette indlæg: